Tekst objavljen: 29.05.2013 13:50        


Novim Zakonom o poreskoj administraciji se na mala vrata uvodi princip zastarevanja doprinosa za radnike. U Srbiji 180.000 radnika ima „rupe u stažu“ jer im poslodavci ne uplaćuju redovno doprinose. Svi oni bi mogli ostati bez uslova za penziju ukoliko prođe novi Predlog zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Novi zakon bi mnoge koštao uslova za penziju

Predlagač zakona, Ministarstvo finansija, ne vidi da je ova odredba sporna jer do „zastarelosti“ dugova ne bi trebalo ni da dođe ukoliko se naplata bude kontrolisala.

- Jedan od osnovnih ciljeva Predloga zakona jeste upravo ojačavanje sistema kontrole i naplate ovih obaveza - kaže Milica Bisić, savetnik ministra finansija. - A najveći deo ovih obaveza vezuje se upravo za nepostojeće privredne subjekte ili subjekte koji se godinama nalaze u restrukturiranju ili stečaju, od kojih se ove obaveze ne mogu ni naplatiti.

S druge strane, u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike, međutim, tvrde da bi ovaj zakon od radnika napravio najveće gubitnike. Ovo ministarstvo optužuje Mlađana Dinkića da štiti neažurne poslodavce:

- Ovaj predlog je sasvim u suprotnosti sa postojećim sistemskim zakonima - kaže Dragi Vidojević, državni sekretar ovog ministarstva. - Najveća zamerka nam se i odnosila upravo na zastarevanje nenaplaćenog duga za doprinose jer, po važećim propisima, to nije moguće.

- Ako prođe ovaj zakon, svi radnici kojima nisu uplaćivani doprinosi, a preduzeće je u međuvremenu proglasililo bankrot, neće moći faktički ništa da urade. Ispašće kao da nisu ni radili u toj firmi - dodaje Vidojević.

Samo u prošloj godini poslodavci nisu plaćali doprinose za 90.000 radnika a još 20.000 u ovoj godini. Zbog toga su podnete tek 8.032 prekršajne prijave. Zbog tako trpeljivog odnosa prema poslodavcima, danas se penzije doplaćuju iz, inače, praznog republičkog budžeta. Zato 50 odsto isplata PIO fonda dotira - država.

Naplata socijalnih doprinosa ne ide nimalo glatko već godinama. Poslodavci danas Fondu PIO duguju čak 143 milijarde dinara (1,2 milijardi evra), od čega se 78 milijardi dinara odnosi na kamate. A nenaplativo je čak 12 milijardi dinara od preduzeća u procesu privatizacije, pod stečajem, likvidacijom...

Država je, inače, samo od 2004. do 2012. povezala staž za 421.604 radnika kojima su poslodavci preskočili uplate. To je budžet koštalo 60 milijardi dinara. U ovoj godini nije predviđen takav rashod.

Zato bi svi radnici sa „rupama u stažu“ mogli izgubiti pravo da sudskim putem „jure“ poslodavce i tako nadoknade izgubljene godine. A samim tim, mogli bi da ostanu i bez uslova za odlazak u penziju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poreska administracija uslov za penziju zakon zakon o porezu doprinosi radnici penzija ministarstvo finansija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana