Tekst objavljen: 14.05.2013 9:50        


Partija kontroverznog političara Vladimira Žirinovskog predložiće uskoro Dumi da se postepeno zabrani korišćenje dolara na teritoriji Rusije. Poslanik Liberalno-demokratske partije Mihail Degtarjev napravio je projekt zakona o zabrani upotrebe američke valute, o kojem bi trebalo da se izjasni ruski parlament.

Nova ideja Žirinovskog: Proterati dolar iz Rusije

Ako zakon bude prihvaćen u naredne dve godine građani Rusije bi mogli da prodaju svoje dolare ili da ih zamene u drugu valutu.

DEVIZNE REZERVE

Rusija sada ima više od 520 milijardi dolara zlatno deviznih rezervi. Uvažavajući pravilo da je “opasno držati sva jaja u jednoj korpi”, rusko rukovodstvo je odavno odlučilo da rezerve ima u raznim valutama. Ta ruska proporcija izgleda ovako: 40 posto rezervi su u evrima, 40 posto u dolarima, a 20 posto u ostalim valutama. Inače, za 1 dolar se sada dobijaju 31,2 rublje, a za evro 40,7 rublja.

Posle toga bi oni kod kojih bi se našli dolari ostajali bez njih, jer bi bili konfiskovani u korist federalnog budžeta.

Predlagač tog zakona Mihail Degtarjev predviđa da će 2017. godine dolar konačno propasti, pa predlaže da se građani na vreme opredele za neku drugu valutu.

- Oni koji u Rusiji budu imali dolare biće prevareni kao kad su devedesetih godina postojale finansijske piramide - objašnjava Degtarjev, koji je po obrazovanju magistar aerokosmonautike. Doduše ima i diplomu ekonomskog fakulteta, ali ne spada u red ekonomskih stručnjaka.

Predstavnici Jedinstvene Rusije, vladajuće ruske partije, bez čije podrške takav zakon ne može da prođe u Dumi, smatraju predlog Degtarjeva populističkim i sumnjaju u njegovu efikasnost.

Uostalom, Rusija mnogo novca zarađuje od prodaje nafte, a svi ugovori, po tradiciji, u toj sferi se potpisuju u dolarima. Kako god, sa predloženim zakonom ili bez njega, istisnuti dolar iz Rusije će biti vraški teško.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomija dolar dolari rublja rusija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana