Tekst objavljen: 20.05.2013 8:30        


Kineski trgovci u "svom" tržnom centru u novobeogradskom Bloku 70 uveliko su izbacili letnji program, nabavili i opremu za plaže, more i bazene. Sve se šareni na rafovima, ali kupaca - manje nego ikada.

Ništa od Kineske četvrti: Kinezi nam beže u Afriku

Trgovci se žale da nemaju prometa i da im ne ostaje ništa drugo nego da spakuju kofere i vrate se u Kinu, a kupci tvrde da su Kinezi "naduvali" cene, pa više nisu jeftiniji od gradskih butika.

TRAŽE BOLJU SREĆU ČAK U AFRICI

Mnogo bolju prođu kineski trgovci, kažu, pronašli su u Poljskoj, zemljama Južne Amerike i pojedinim državama Afrike. Međutim, naši trgovci smatraju da Kinezi odlaze zato što više ne mogu da rade na crno i da izbegavaju plaćanje poreza.
Dok je nekada roba u kineskim radnjama bila i 10 puta jeftinija nego u ostalim prodavnicama, sada košta gotovo isto kao i svuda u gradu. Razlog za visoke cene, kažu prodavci iz zemlje masovne proizvodnje, jesu naše previsoke carine.

- Ovde više nema posla, ljudi nemaju para, kriza je velika, a sa druge strane, mi ne možemo više da držimo preniske cene zbog visoke carine - kaže Zou Ke, jedan od prodavaca u Bloku 70.

- Uvoz robe u Srbiju me košta 30 odsto više nego, recimo, u Mađarsku. Kada sam već toliko platio carinu, prinuđen sam da podignem cenu - dodaje.

Kako Zou Ke kaže, kineskim trgovcima više ne ide tako dobro posao nigde u Evropi, a naročito u Srbiji. U novobeogradskom tržnom centru stanje je takvo da polovina posluje sa gubitkom, oko 30 odsto njih je na nuli, a svega 20 odsto trgovaca je u plusu.

Procenjuje se da je do prošle godine u Srbiji živelo oko 6.000 Kineza, a da ih je sada duplo manje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza prodavci trgovci Srbija kineska roba kinezi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana