Tekst objavljen: 05.04.2013 13:50        


Direktor NIS-a Kiril Kravčenko kaže da NIS nema monopol u Srbiji jer u maloprodaji drži manje od 40 odsto tržišta, dodajući da u Hrvatskoj Ina ima veći udeo.

NIS nema monopol i ne oživljava bivšu SFRJ

Kada je reč o rafinerijama, Kravčenko je kazao da obe rafinerije u Srbiji pripadaju NIS, ali da je to uobičajeno za rafinerije navodeći da Bugarska, Hrvatska i Bosna i Hercegovina imaju po jednu rafineriju.

Većinski akcionar NIS je Gaspromnjeft sa 56 odsto akcija, najveći manjinski akcionar je srpska vlada sa 26 odsto vlasništva, a na tržištu je 19 odsto akcija. Godišnji promet NIS je veći od 2,5 milijardi evra a profit premašuje 450 miliona, kazao je Kravčenko dodajući da porez koji NIS plaća u Srbiji predstavlja 12 odsto svih prikupljenih poreza u zemlji.
On je rekao i da vodeći investicioni projekti NIS nisu vezani samo za područje bivše Jugoslavije jer pokrivaju i Bugarsku, Rumuniju i Mađarsku. Kravčenko je istakao da NIS ne pokušava da "oživi" bivšu Jugoslaviju, već da želi razvoj ekonomskih odnosa među zemljama (regiona) radi uzajamne delotvorne saradnje.

Na pitanje o investicionoj klimi u Srbiji i regionu, Kravčenko je odgovorio da Evropa danas nije najbolje mesto za investiranje i da je region u kojem NIS posluje, gledano prema pravnim normama i porezima, atraktivniji od većine evropskih zemalja.

Predstavljajući kompaniju, on je rekao da je NIS energetska kompanija aktivna u regionu Balkana i prisutna u 11 zemalja. Kazao je i da NIS ima vodeću ulogu u ekonomiji Srbije gde ima udeo u BDP od devet odsto, koliko i sektor poljoprivrede koji se smatra strateškim u
Srbiji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kravčenko naftna industrija srbije najveće kompanije gasprom partnerstvo sa Rusima

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana