Tekst objavljen: 25.03.2013 13:10        


Slabljenje dinara je neminovno i sve su veće šanse, ukoliko se ne pozabavimo ekonomijom, da u narednom periodu dostigne svoj realan nivo od 120 dinara - smatra ekonomista Ivan Nikolić.

Nikolić: Kurs evra opet kreće ka 120 dinara

Hroničnu glad za devizama na tržištu ne može da umiri sama centralna banka, čak ni svakodnevnim intervencijama, a u njenoj kasi sve je manje novaca za to.

Dinar je jači za 1,7 odsto nego na početku ove godine, a 0,3 odsto slabiji nego pre mesec dana. Dinar je ove godine bio najslabiji 12. marta kada je evro koštao 112,3698 dinara, a najjači 21. februara kada je evro koštao 111,1356 dinara.
Predhodnih dana pritisak na slabljenje dinara na deviznom tržištu je povećan, i centralna banka je u poslednja tri radna dana intervenisala sa 140 miliona evra.

Biće neophodno da se sprovedu rezovi i ostvare uštede u javnom sektoru, kao i da se krene u strukturne reforme koje prethodne vlade nisu uspele da izvedu. Stanje je alarmantno, a buduća vlada će morati da poveća privredni rast koristeći sva sredstva, koja su u ovom slučaju legitimna.

Domaće devizno tržište na kome se formira nivo kursa je "plitko" i svaka veća potražnja ili prodaja deviza ga odmah poljulja. Promet na međubankarskom deviznom tržištu je sve manji, od januara do maja kretao se od 2,3 miliona evra do 182 miliona evra dnevno.

Ako se uporedi mesečna trgovina, vidi se da je prošlog meseca bila manja za 200,8 miliona evra, u odnosu na mart, kada je dostizala više od 1,1 milijardu evra.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    maniti radujko 25.03.2013 14:55

    realan kurs bi bio oko ,170 din za evro.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ivan nikolić dinar evro kursna lista devizni kurs Srbija ekonomija ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana