Tekst objavljen: 12.03.2013 13:50        


Izvršni odbor je na današnjoj sednici odlučio da zadrži referentnu kamatnu stopu na nepromenjenom nivou od 11,75 odsto. Izvršni odbor procenjuje da postojeći stepen restriktivnosti monetarne politike obezbeđuje da se, u neizmenjenim okolnostima, inflacija vrati u ciljani okvir do kraja godine.

NBS zadržao referentnu kamatu na 11,75 odsto

To potvrđuju i niske mesečne stope inflacije, ostvarene u poslednja četiri meseca kao rezultat preduzetih mera monetarne politike, iako je međugodišnja stopa inflacije iznad cilja.

Padu međugodišnje inflacije, po oceni Izvršnog odbora, doprineće i dosledno sprovođenje programa fiskalne konsolidacije, postizanje dogovora sa MMF-om o aranžmanu iz predostrožnosti, očekivana stabilizacija cena poljoprivrednih proizvoda, kao i realizacija najavljenih korekcija regulisanih cena.

Do sada preduzete mere monetarne politike uvažavaju jačinu i karakter inflatornih pritisaka i pokazuju čvrstu opredeljenost da se inflacija vrati u ciljani okvir. Uz mere Narodne banke, smanjenju inflacije doprineće i niska agregatna tražnja, postignuta stabilnost deviznog tržišta i kursa, iscrpljivanje efekata jednokratnih šokova poput poskupljenja hrane iz ranijeg perioda, kao i smanjeni pritisci na cene iz ekesternog okruženja, ocenio je Izvršni odbor.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 11. aprila 2013. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs Narodna banka Srbije referenta kamatna stopa Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana