Tekst objavljen: 05.08.2013 13:00        


Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković je negirala napise u medijima da NBS sprovodi vanredne kontrole poslovanja nekih banaka i istakla da redovne kontrole pokazuju da je bankarski sektor visoko likvidan i dobro kapitalizovan.

NBS: Nema vanredne kontrole poslovanja banaka

- NBS je u slučaju Nove Agrobanke i Razvojne banke Vojvodine, kojima je oduzeta dozvola za rad, blagovremeno i odlučno reagovala i sačuvala poverenje u bankarski sistem, i tako će centralna banka i ubuduće postupati, ako bude potrebe - kazala je Tabakovićeva.

Ukazala je da postoji problem u upravljanju državnim bankama, gde je nešto veći procenat problematičnih kredita, ali je istakla da takav problem postoji i u bankama koje su osnovane stranim kapitalom.

Guverner NBS je najavila da je priprema zakona o platnim uslugama u završnoj fazi i da bi on trebalo da bude na dnevnom redu jesenjeg zasedanja Skupštine.

Tim zakonom će, kako je objasnila, biti uvedene konkurencija u bankocentričnom sistemu, odnosno biće omogućeno da platne usluge pored banaka mogu da pružaju i drugi učesnici na tržištu, a biće regulisano i izdavanje elektronskog novca i obezbeđena veća zaštita građana u toj oblasti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs guverner Narodne banke Srbije Narodna banka Srbije jorgovanka tabaković banke bankarski sektor bankarsko tržište

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana