Tekst objavljen: 10.06.2013 16:20        


Guvernerka narodna banke Srbije Jorgovanka Tabaković kaže da su negativne ocene MMF-a i Fiskalnog saveta o stanju budžeta u Srbiji uticale na slabljenje dinara prema evru poslednjih dana, jer su izazvale povlačenje investitora iz državnih hartija od vrednosti.

NBS: MMF i Fiskalni savet oborili dinar

Tabaković je istakla "da su oscilacije kursa i slabljenje za tri odsto posledica izdavanja 'zdravstvenog kartona' MMF-a koji je izneo nimalo vedre ocene o budžetskom deficitu".

Tabaković je napomenula da će kretanje kursa u budućnosti zavisiti od stabilizovanja uslova za dolazak kapitala i stranih direktnih investicija na tržište Srbije. - NBS je do sada radi ublažavanja oscilacija kursa intervenisala prodajom 145 miliona evra, pošto je danas prodala dodatnih deset miliona - rekla je ona.
Guverner je napomenula da ima rezerve prema metodologiji kojom MMF obračunava budžetski deficit Srbije i da je to i iznela na internom sastanku sa predstavnicima te međunarodne finansijske institucije.

Ona je navela i da ima ozbiljne primedbe zatp što je Fiskalni savet u medijima pominjao "bankrot", jer nije istina da će država bankrotirati.

Tabaković je rekla da se ponovila priča o "proždrljivom i plašljivom kapitalu" i da "vruć kapital" odlazi iz Srbije.

- Apelujem da svi shvate da su odmerene izjave i usaglašeni stavovi potrebni da bi kapital ovde ostao i da ne bi odlazio pod pretnjom rizika - navela je guverner NBS.

Tabaković je istakla da je krajnje vreme da se shvati da je kurs u zemlji koja ima 75 odsto evroizirane privrede vrlo osetljiva kategorija i da ga je lako "zaljuljati" lošim vestima, jer je tržište "plitko".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana