Tekst objavljen: 04.04.2013 13:30        


Neuspeh pregovora Beograda i Prištine nije najgora vest kada je reč o investicijama, kaže Aleksandar Stevanović iz Centra za tržišna istraživanja.

"Natezanje" Srbije i EU oko datuma tera ulagače

- Osnovni problem je loš poslovni ambijent čega su svesni kako strani, tako i domaći preduzetnici. Ukoliko Srbija ne promeni poslovno okruženje neće biti ni investicija - kaže Stevanović.

Približavanje Srbije evrointegracijama navodila se kao jedna od najvećih ekonomskih šansi Srbije. Privrednici i stručnjaci evrointegracije videli su kao mogućnost za modernizaciju propisa i uvođenje svetski priznatih poslovnih standarda koji bi doprineli stabilnosti u poslovnom okruženju. Stabilnost poslovanja ističe se kao glavni nedostatak poslovne klime Srbije što otežava privlačenje stranih investicija.
Po njegovim rečima neuspeh pregovora u Briselu pojedine investitore koji su se nadali da će Srbija ući u proces pregovora sa Evropskom unijom navešće da ponovo razmisle o planiranim ulaganjima.

Institut za tržišna istraživanja (IZIT) ocenio je da bi nepotpisivanje sporazuma o rešavanju kosovske krize imalo negativne ekonomske efekte za Srbiju i dramatične posledice po životni standard građana.

- Ukoliko ne dodje do potpisivanja tog sporazuma (posle pregovora u Briselu), Srbija bi došla u poziciji da 'njen vagon bude stavljen na slepi kolosek' i imala bi, politički i ekonomski, veoma neizvesnu sudbinu - rekao je saradnik tog instituta Saša Đogović.

On smatra da Srbija sada treba da odluči da li će u "fazu odumiranja" ili "na evropski kolesek" i tehnološki se modernizvati i napredovati.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija ekonomija strani investitori strane investicije EU evropska unija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana