Tekst objavljen: 08.02.2013 14:22        


Kompanija "Securum Equity Partners" najkasnije krajem leta trebalo bi da počne izgradnju solarnog parka snage 1.000 MW. Projekat simboličkog naziva "Jedan giga", doneće jugoistoku Srbije investiciju od 1,75 milijarde evra, državi godišnji prihod od poreza 28 miliona evra, kao i otvaranje tri fabrike za proizvodnju fotonaponskih panela.

Najveći solarni park na svetu niče uskoro u Srbiji

Solarni paneli trebalo bi da budu postavljeni na površini od 3.000 hektara na jugu Srbije na jednoj ili više lokacija.

"Securum Equity Partners" je prošle godine sa Vladom Srbije potpisao krovni sporazum. Prema tom planu, do aprila 2013. trebalo bi da dobiju sve neophodne dozvole i da potom krene realizacija. Investitor se obavezao da će projekat završiti do 2015. godine.
Ivan Matejak, menadžer za zapadni Balkan kompanije "Securum Equity Partners & Associates" kaže da će definitivan izbor lokacije, odnosno lokacija, biti uskoro poznat.

- Pošto se radi o velikim površinama, ne želimo izlaziti sa nepotpunim informacijama kako bismo izbegli pogrešne interpretacije. Početak izgradnje solarnog parka očekujemo najkasnije krajem leta ove godine – najavljuje Matejak.

Predstavnici "Securum Equity Partners" su se nedavno sastali sa čelnicima RB Kolubara.

- Cilj naše posete RB Kolubara bilo je razmatranje moguće saradnje, pošto na tim lokacijama postoje zanimljive površine, kao što su odlagališta, zapušteni kopovi, koje bi mogle biti uzete u obzir za postavljanje solarnih panela – napominje Matejak.

U "Securum Equity Partners" odlučili su da iskoriste energetski potencijal sunčevog zračenja koji je, po njihovim rečima, u Srbiji za trećinu veći nego u srednjoj Evropi i počnu izgradnju jednog od najvećeih solarnih parkova na svetu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
securum solarna energija solarni paneli solarni park energetika strane investicije strani investitori

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana