Tekst objavljen: 20.05.2013 11:30        


Kod kriza stegne, kao sada, nije lako ni bankarima ni njihovim klijentima. Oni koji bi da podignu kredit jer im je novac neophodan, nemaju uslove. Drugi, pak, koje bi banke jedva dočekale da popune formular, zarađuju dovoljno pa im zaduživanje nije potrebno.

Najbolji savet je - ne podižite kredit na brzinu

Statistika nam govori da u Srbiji nešto više od 400.000 zaposlenih prima platu između 35.000 dinara i 65.000, i to redovno, te da realno ima uslove da se zaduži kod banaka i da redovno otplaćuje zajam.

Kreditiranje u Srbiji stagnira kod svih kategorija. Građani najradije uzimaju gotovinske zajmove. Oni su jedini u aprilu zabeležili rast, po podacima Kreditnog biroa od 2,4 posto, a ukupna suma zaduženja je iznosila 173,38 milijarde dinara.

U takvim uslovima konkurencija se zaoštrava. Kamate su veoma različite. Pojedine banke nude zajmove vezane za evre sa stopom višom od 20 posto godišnje, druge su cenu dinarskih kredita snizile ispod tog nivoa.

Stranke koje žele da podignu kredit često su zbunjene i pitaju kako da postupe. Najbolji savet je – nemojte dizati kredit na brzinu. Za buduće dužnike najbolje je da obiđu više banaka, provere uslove, izračunaju troškove i onda donesu odluku.

Stručnjaci kažu da je najbolje zadužiti se u valuti u kojoj se prima plata jer se tako rizik svodi na manji nivo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti banke banka zaduživanje zaduženost prezaduženost

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana