Tekst objavljen: 15.03.2013 11:30        


Na jugu Srbije radi svega 18 odsto radno sposobnog stanovništva. Oni koji rade, u proseku, zarađuju za trećinu manje od kolega u drugim delovima Srbije. Više od 40 odsto domaćinstava nije priključeno na vodovod, a više od polovine nema kopču sa kanalizacionom mrežom.

Na jugu Srbije radi svega 18 odsto ljudi ima posao

Ovo su samo neki od rezultata istraživanja o uslovima života na jugu Srbije koje je uradilo Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave, a predstavila ih je ministarka Verica Kalanović.

- Ovaj „točak“ moramo da zaustavimo. Kada govorimo o reindustrijalizaciji, moramo da mislimo da se ona sprovodi i na jugu Srbije. Situacija je alarmantna - kaže ona.

Putna infrstruktura nije najslabija strana ovog dela zemlje, ali čak 60 odsto lokalnih puteva je - zemljano. Stanovnici imaju i slabiju zdravstvenu zaštitu, jedan lekar je zadužen za po 345 građana.

- Sedam puta više mladih u ovom delu Srbije, u odnosu na ostatak zemlje, napušta školovanje - istakla je Kalanovićeva.

- Od 2001. godine do sada svaki drugi zaposleni je ostao bez posla. Ostao je kod kuće ili radi na „crno“. Nezaposlenost veća od 50 odsto nije izuzetak, nego pravilo. Ta stopa je veća od 60 odsto u Žitorađi, Lebanu, Bojniku, Preševu, Merošini i Doljevcu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pad standarda siromaštvo osiromašenje ekonomska kriza nezaposlenost nezaposleni Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana