Tekst objavljen: 21.11.2012 7:45        


U Rusiji će 2030. živeti 140 miliona ljudi, što je 2,5 puta manje nego u Sjedinjenim Američkim Državama i deset puta manje nego u Kini i Indiji, prognozirao je Institut za svetsku ekonomiju i međunarodne odnose (IMEMO) pri ruskoj Akademiji nauka.

Može li Rusija da do 2030. postane ekonomsko čudo

Rusija će tada biti na desetom mestu u svetu po veličini ekonomije (pre dve godine je zauzimala dvanaesto mesto), a ako se posmatra po paritetu kupovne moći, zauzeće četvrtu poziciju, pretekavši Japan (pre dve godine je bila na šestom mestu).

Prema prognozi, mada to nije direktno navedeno, Rusija će 2030. ličiti na onu kakva je danas - sirovinsku i biće jedna od najvećih naftnih bušotina u ugljovodoničnoj ekonomiji sveta.

Udeo Rusije u svetskom bruto domaćem proizvodu iznosiće dva do tri odsto, približno isto kao sada, a po kvalitetu života će biti približno kao sadašnja Češka i biće veoma zavisna od svetskih cena i tražnje sirovina.

Na pitanje kako da Rusija postane "ekonomsko čudo", šef odeljenja za međunarodna tržišta kapitala u IMEMO Jakov Mirkin odgovara da je neophodno podešavanje celokupnog sistema na ostvarenje prestižnog rasta, na bogaćenje srednje klase, jednom rečju, neophodna je primena svetski poznate koncepcije "države razvoja".

Sve ono na šta utiče država - cene, kamate, vlasništvo, valutni kurs, porezi, vladine nabavke - treba naštimovati na nadzvučnu brzinu.

- Mi 20 godina mahnito i nepromišljeno kopiramo 'inostrano iskustvo', podmevamo se onome što je nekada bila naša ekonomska škola, i, kao uvek, štetimo sami sebi - ukazao je Mirkin.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
razvoj ekonomija zemlje sveta svet rusija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana