Tekst objavljen: 07.05.2013 7:49        


Misija Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) dolazi danas u Srbiju i 8. maja će sa predstavnicima Vlade Srbije i Narodne banke Srbije početi razgovore o tekućim ekonomskim kretanjima.

Misija MMF stiže danas u Beograd na nove razgovore

Ranije je najavljeno da će Misija MMF sa predstavnicima Srbije razgovarati o makroekonomskim kretanjima, ispunjenju budžeta i u slučaju da budu pozitivine ocene, pregovaraće se o novom aranžmanu.

Predsednik Upravnog odbora Sosijete zeneral banke Goran Pitić ocenio je da bi novi aranžman Srbije sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) bio dobrodošao, a da će najveći izazov za Vladu Srbije biti da ispuni zahtev MMF-a za smanjenjem budžetskog deficita.
Ministar finansija Srbije Mladjan Dinkić je potvrdio da su prihodi budžeta za prva četiri meseca ove godine manji nego što je planirano, pre svega zbog manje naplate poreza na dodatu vrednost (PDV) i akciza, usled pada prometa u trgovini i šverca rezanog duvana.

On je najavio da će Vlada Srbije pre rebalansa budžeta usvojiti odluku da do kraja godine rashodi države budu smanjeni za oko 30 milijardi dinara, što je već predočeno MMF-u.

Kako je ranije rekla guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković MMF na tehničkom nivou proverava brojke da bi se uverio da li je budžet Srbije održiv i da li su mere za fiskalnu konsolidaciju dovoljne da se deficit zadrži na granici od oko četiri odsto, kao i ukupnu fiskalnu projekciju za naredne tri godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomija Srbija međunarodni monetarni fond MMF misija MMF

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana