Tekst objavljen: 29.08.2013 16:00        


U okviru godišnjeg istraživanja koje sprovodi Obaveštajni sektor lista Ekonomist (EIU), Melburn je i ove, kao i prethodne dve godine, proglašen najboljim mestom za život, dok je najgori trenutno sirijska prestonica Damask.

Melburn najbolje mesto za život, Damask najgore

Glavni grad australijske jugoistočne države Viktorija našao se ispred Beča i kanadskih gradova Vankuvera, Toronta i Kalgarija, a među prvih 10 su još tri australijska grada - Adelejd, Pert i Sidnej, kao i finska prestonica Helsinki i novozelanska Oklend.

Melburn se, od ukupno 141 grada, našao na prvom mestu u svih pet kategorija - stabilnost, zdravstvena zaštita, kultura i okolina, obrazovanje i infrastruktura, javila je agencija Frans pres.

Zbog nemira u okviru "arapskog proleća" 2011. godine, koji su doveli do građanskog rata u Siriji i Libiji, kao i ustanaka u Egiptu, položaj Damaska, Tripolija i Kaira u okviru godišnjeg ispitivanja znatno je pogoršan, a sirijska prestonica je pala 10 mesta niže i našla se na samom dnu lestvice.

Pre ustanka protiv režima sirijskog predsednika Bašara al-Asada u martu 2011. godine, Damask se smatrao jednim od relativno bezbednih gradova na Bliskom istoku, koji je privlačio sve veći broj turista.

Poslednjih 10 gradova na ovoj listi su Teheran, Duala u Kamerunu, Tripoli, Karači, Alžir, Harare, Lagos u Nigeriji, Port Morsbi u Papui Novoj Gvineji, Daka u Bangladešu i Damask.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana