Tekst objavljen: 04.09.2013 16:59        


Na listi 500 najvećih firmi u Srednjoj Evropi u 2012. godini, koju je objavila konsultantsko-revizorska kuća Diloit, prva dva mesta su kao i prethodne godine zauzele one iz oblasti energetike, a iz Srbije je bilo osam firmi, tri manje nego godinu dana ranije, pri čemu je NIS bio kompanija sa najvećom neto dobiti u regionu.

Među 500 najvećih firmi samo 8 srpskih kompanija

Prihod od prodaje koji je u 2012. trebalo ostvariti da bi firma bila uvrštena na lestvicu iznosio je 483 miliona evra.

Ni ove godine nije bilo značajnih promena na vrhu lestvice 500 najvećih firmi, pa su prve dve pozicije zauzeli energetske kompanije - poljski PKN Orlen i mađarski MOL - dok se na trećoj poziciji našla češka Škoda. Poljske firme su nastavile da dominiraju Dilojtovom lestvicom 500 najvećih, pošto čine jednu trećinu ukupnog broja.
Iz regiona najviše firmi na listi imala je Slovenija - 18, potom Hrvatska -12, dok je Srbija ove godine zabeležila pad broja predstavnika sa prošlogodišnjih 11, na osam.

Za razliku od prošle godine, kada nije imala nijednog predstavnika na listi, BiH ove godine beleži dva, a Makedonija jednog.

Tri najveće firme iz Adria regije ove su godine bile INA s ostvarenih 3,97 milijardi evra prihoda od prodaje, Agrokor grupa s 3,95 milijardi evra prihoda i slovenačka Petrol Grupa, koja je lani ostvarila 3,75 milijardi evra prihoda.

Posmatrano s aspekta neto dobiti najbolju 2012. godinu u regionu imala je Naftna industrija Srbije, s 401 milionom evra dobiti, dok se na drugoj poziciji naššao, inače tradicionalno vodeći, Hrvatski Telekom, čija se dobit u odnosu na 2011. smanjila 8,5 pošto je u 2012. ostvario 225 miliona evra dobiti.

Slovenačka Krka treća je najprofitabilnija firma u regiji, a slede Telekom Srbije, INA, i Tarket, kompanija iz Srbije, koja se bavi proizvodnjom materijala za uređenje enterijera, s 66 miliona evra neto dobiti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana