Tekst objavljen: 22.10.2012 16:49        


Mađarsku, otkako se 2008. godine našla na ivici bankrota, ekonomska kriza ne napušta. Dok vlada luta tražeći rešenje, Mađari lutaju u potrazi za poslom. Broj stanovnika koji napušta zemlju najveći je u poslednjih dvadeset godina.

Mađarsku muče "ekonomske izbeglice"

Za mađarsku ekonomsku slagalicu, nažalost, ne postoji uputstvo kao za čuvenu mađarsku kocku, pa premijer Viktor Orban i njegova vlada probaju razne mere, na koje zamerke imaju i Mađari i evropski zvaničnici.

Preko oglasa u novinama, mađarska vlada poručuje sunarodnicima da neće popustiti MMF-u, jer joj je ekonomska nezavisnost preča od novčane pomoći. Ali, šta u tom slučaju čeka Mađare?
Nezaposlen je svaki deseti, muče se sa otplatom 18 milijardi evra kredita, jer rate rastu kako forinta gubi vrednost prema evru. To pogađa domaću potrošnju, kao što izvoz pogađa kriza na evropskom tržištu, pa nema ekonomskog rasta. A cene rastu.
Mađarska je najzaduženija zemlja centralne Evrope, jer se za ulazak u Evropsku uniju 2004. uglavnom pripremala uz pomoć stranih kredita. Budimpešti treba strana novčana pomoć, ali bez uslova koji je prate.

Gordon Bajnai, bivši premijer Mađarske, kaže da MMF hoće da da novac Mađarskoj da bi napravila značajan preokret, a vlada hoće novac, ali da ne menja svoju politiku. - Dokle god je tako, sporazuma nema - kaže Bajnai.

Svaki peti stanovnik bi, kažu ankete, otišao iz zemlje. - Mađarska statistika o migraciji stanovnika uvek je bila niska u odnosu na svet. U poslednje tri godine raste i sada je na rekordnom nivou - rekao je sociolog Endre Šik.

Alarmantan je podatak da bi otišao svaki drugi starosti od 20 do 30 godina. Na pitanje ostaje li zbog toga Mađarska bez budućnosti, vlada odgovara da će njene mere biti delotvorne.

- Kad od onih koji su ostali čuju da ima perspektive, da ovde vredi investirati i da ima posla, vratiće se u zemlju - kaže Bence Retvari iz Ministarstva javne administracije Mađarske.

Za sada, međutim, većina Mađara ne veruje da Viktor Orban i njegova vlada znaju šta rade, pa se i dalje ukrcavaju na brodove koji isplovljavaju iz budimpeštanske luke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gastarbajteri nezaposlenost ekonomska kriza Mađarska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana