Tekst objavljen: 09.08.2013 8:59        


Doskora ne toliko toplo leto i sadašnje tropske temperature dovele su do toga da je ove godine smanjena prodaja piva u Srbiji za 2,1 odsto u odnosu na prethodnu. Za prvih sedam meseci ove godine je prodato 2,5 miliona hektolitara ovog penušavog pića kod nas, dok je izvezeno 500.000 hektolitara, što je manje čak za 6,8 odsto.

Loše leto za pivo: Prvo hladno pa vruće da se pije

Predsednik Udruženja pivara Miodrag Maksimović kaže da je u periodu od januaru do jula zabeležen ukupan pada prodaje piva u zemlji i izvozu za 2,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Razlog tome su, kako dodaje, osim pada životnog standarda, i letnje temperature.

- Sve doskoro leto i nije bilo toliko toplo, pa samim tim nije ni rasla potrošnja piva, a sada su, s druge strane, previsoke temperature, što takođe ne odgovara ovom piću. Prodaji piva, ipak, pogoduju određene temperature, koje su negde između ovogodišnjih - objašnjava Maksimović.

Prema njegovim rečima, u Srbiji se u proseku po glavi stanovnika popije skoro 70 litara piva godišnje, čime ne zaostaje mnogo ni iza zemalja rekordera po tom pitanju.

U Češkoj se, naime, popije 160 litara ovog alkoholnog pića po stanovniku godišnje, a u Nemačkoj 110 litara.

- U Srbiji postoji izuzetna ponuda vrsta piva, što domaćih to i inostranih brendova. Sve više se poslednjih par godina prodaja piva sa raznim voćnim ukusima, što je trend i u svetu - napominje Maksimović.

Kako ističe, kriza je uticala i na pivsku industriju u našoj zemlji, tako da se beleži blagi pad prodaje ovog pića još od 2008. Međutim, naglašava da, uprkos krize, pivare u Srbiji nisu imale gubitaka u poslovanju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija prodaja alkohola alkohol pivara pivo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana