Zvanični kurs Evra za dan 23.09.20. :: 117.5836 rsd
Tekst objavljen: 23.10.2012 11:48        


Slovenija je nedavno emitovala dolarske obveznice za američko tržište, čime je pribavljeno 2,5 milijardi dolara. To će biti dovoljno da se pokrije javni deficit do leta 2013, pa vlada u Ljubljani ima oko pola godine da primeni planirane antikrizne mere, piše ljubljanski dnevnik Delo.

"Ljubljana ima vremena da se spasi do leta"

Investitori su u petak Sloveniji pozajmili 2,5 milijardi dolara, budući da se obveznice te zemlje smatraju relativno sigurnom investicijom, jer će Ljubljana, ako stvari krenu po zlu, dobiti pomoć EU, prenela je slovenačka agencija STA.

Delo navodi da je Slovenija za vreme poslednje dve vlade naučila da je primena reformi nemoguća bez konsenzusa sa opozicijom.

Blokada u kojoj se Slovenija nalazi potpuno je politička. Ako lideri uspeju da ostave sa strane ideološke razlike, razmimoilaženja oko prodaje državne imovine, penzija i reforme tržišta rada, situacija nije beznadežna, ocenjuje list.

Slovenija je uspela da očuva izvoz, a privredni rast i izvoz su jedine osnove koje mogu da obezbede dugoročni napredak jedne male zemlje, zaključuje Delo.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
slovenija ekonomska kriza kriza evrozone kriza u Evropi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana