Tekst objavljen: 21.03.2013 18:11        


Narodna skupština morala bi Ustavom da zabrani uvoz, uzgoj i komercijalni promet proizvoda od genetski modifikovanih organizama (GMO) u Srbiji, poručili su okupljeni na protestu ispred Doma Narodne skupštine.

Kusturica: GM hrana deo svetskog zlog koncepta

- Važno je da u borbi protiv GMO ne prođe ideja da se srpsko tržište otvori za prodaju GMO hrane, jer tada je priča gotova - upozorio je proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica.

On je naveo da je genetski modifikovana hrana deo "svetskog zlog koncepta koji vodi računa o istrebljenju, a ne unapređenju života".

Predsednik Ekološkog pokreta Novog Sada Nikola Aleksić naveo je da je do promene Ustava neophodno zabraniti uvoz hrane i proizvoda koji u sebi sadrže GMO sastojke, uništiti sve posađene GM useve u Srbiji, kao i sva eksperimentalna polja pod GMO.

Takođe se zahteva, kako je naveo, da se van snage stave odredbe zakona o reproduktivnom materijalu šumskog drveća, kojim je odobreno stavljanje u promet reproduktivnog materijala koji potiče od GMO.

Prema njegovim rečima, neophodno je da se postojeći zakon o zabrani uvoza, uzgoja i komercijalnog prometa proizvoda GMO rigorozno primenjuje, uz krivičnu odgovornost za sve prekršioce zakona.

Potrebno je vratiti kontolu svake količine prehrambenih namirnica na graničnim prelazima, jer je evidentno da je uklanjanje kontrole ugrozilo zdravlje stanovništva, naveo je Aleksić. On smatra da je vrlo važno zabraniti implementaciju Kodeksa Alimentarijusa u pravni sistem Srbije, ali staviti van snage i već donete propise i standarde koji su iz njega izvedeni.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
GMO GM hrana genetski modifikovana hrana Srbija poljoprivreda Emir Kusturica kvalitet hrane zdrava hrana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana