Tekst objavljen: 13.02.2013 12:46        


Američka bonitetska kuća Standard & Purs je snizila kreditnu ocenu Slovenije za jedan stepen, ali i pored toga ova agencija je prognozu za Sloveniju promenila iz negativne u pozitivnu.

Kriza pritiska Sloveniju, rejting ide u "smeće"

Razlog smanjenja ocene je mogućnost povećanja tereta duga zbog podrške državnim bankama iz nesigurnih prognoza privrednog rasta.

S&P ocenjuje da bi državna pomoć bankama mogla ove godine povećati slovenački dug za tri do četiri milijarde evra, koji bi tako do kraja godine iznosio 59 odsto BDP. Takođe, u oceni se navodi da bi budžetski deficit mogao da bude smanjen na oko tri odsto, posle reformi među kojima je pet odsto sniženje plata u javnom sektoru.

Ekonomista Jože Damjan, nekadašnji ministar za razvoj u prvoj vladi Janeza Janše, kaže da očekuje da će svoje kreditne ocene za Sloveniju sniziti i druge dve najvažnije kreditne agencije, Mudis i Fič, koje još čekaju objavu statističkog podatka o padu slovenačkog BDP-a u prošloj godini.

On navodi da "ukoliko u Sloveniji uskoro dođe do političke stabilnosti i kredibilne vlade, što bi jamčilo da će se fiskalna stabilizacija i reforme nastaviti, njene kreditne ocene mogle bi se popraviti. U suprotnom još ove godine mogu pasti na nivo smeća (junk)".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kriza u Evropi ekonomska kriza rejting rejting agencije pad rejtinga kreditni rejting s&p slovenija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana