Tekst objavljen: 29.05.2013 8:50        


Zamrzavanja plata i penzija neće biti, tvrdi premijer Ivica Dačić. Cilj Vlade, kako je u utorak rekao, nije da teret krize prebaci na najsiromašniji deo stanovništva.

Koliko košta zamrzavanje plata i penzija

Prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić, sa druge strane, kaže da on lično podržava nepopularne mere, ako su dobre za budućnost građana. - Nemamo pravo da obmanjujemo javnost i zarad trenutnih političkih poena ukidamo budućnost našoj deci.

GORKA PILULA
Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta kaže da "ako nećete svaki put da se vraćate zamrzavanju plata i penzija, morate jedanput da progutate pilulu koja i nije tako gorka, ali rezultati dolaze za dve do tri godine. Takođe, ukoliko se ne reši problem javnih finansija, i plate i penzije značajno će padati".
Računica pokazuje da bi zamrzavanjem plata u javnom sektoru i penzija, ušteda u ovoj godini bila minimalna, oko tri milijarde dinara. Praktično bi zamrzavanje primanja građana koji su na budžetu bilo samo u poslednja dva meseca ove godine.

- Za plate i penzije državi je potrebno oko 850 milijardi dinara i, ukoliko bi se odrekla povećanja od dva odsto, to je oko 17 milijardi dinara - izračunali su ekonomisti.

Ovo se odnosi na aprilsko povećanje od dva odsto. Ali, kako bi sledeće korigovanje trebalo da usledi u oktobru od 0,5 odsto, praktična ušteda bi iznosila u novembru i decembru samo tri milijarde dinara. Na udaru bi se, međutim, svakako našli penzioneri. Najstarijima sa prosečnim primanjima od 25.000 dinara, povećanje u oktobru od 0,5 odsto bi donelo 125 dinara više.



Pojedini ekonomski stručnjaci smatraju da bi u sledećoj godini moralo da dođe do redukcije i plata i penzija od 20 do 25 odsto, kao, na primer, u Rumuniji, kako bi država smanjila troškove. Takođe, povećanje prihoda može da bude veće, ukoliko bi naplata poreza bila veća i smanjila se siva ekonomija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
plate penzije zamrzavanje plata i penzija ekonomska kriza Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana