Tekst objavljen: 17.04.2013 7:45        


U Srbiju je lane stiglo blizu dve milijarde stranih investicija, ali je zbog velikog odliva investicionog kapitala, neto priliv ulaganja bio svega 232 miliona evra. Za ovu godinu oni koji se u državnoj administraciji bave privlačenjem stranog kapitala, očekuju nekoliko krupnih ulaganja.

Koliko će Srbija privući stranih investicija?

Jedina institucija koja je izašla sa konkretnom prognozom investicija u ovoj godini je Narodna banka Srbije - guvernerka Jorgovanka Tabaković još krajem prošle godine izrazila je očekivanje da će u 2013. godini direktne strane investicije dostići 1,2 milijarde evra.

Slične prognoze NBS je izrazila i godinu dana ranije, kada je predvidela investicioni priliv od milijarde i po evra. Na kraju je ispalo da je, prema podacima iste NBS, došlo 1,97 milijarda evra, ali je zemlju napustilo 1,7 milijarda investicionog kapitala. To je bio ubedljivo najveći odliv u poslednjih nekoliko godina.

Konsultant za strana ulaganja dr Milan Kovačević objašnjava da je domaća statistika investicija prilično neprecizna jer beleži samo prilive i odlive novca, ali iz toga mi ne možemo da saznamo kolike su i koje investicije zapravo ušlo u zemlju, a koje su je napustile.

- Naša statistika investicija nije baš najjasnija jer u nju ulaze i kupovina nekretnina, trgovina na berzi i slične stvari koje ne mogu da se računaju u direktne investicije. Berzanska kupovina udela u kompanijama se, na primer, ne može smatrati direktnom stranom investicijom jer kupac nema kontrolu nad imovinom - navodi Kovačević. On dodaje da direktna investicija podrazumeva stvaranje nečeg novog.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
2013. strane investicije strani investitori ekonomska kriza ekonomija Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana