Tekst objavljen: 04.04.2013 11:11        


Nemci su preozbiljni, Italijani brzopleti i hiroviti,dok su Francuzi neobjašnjivo nesrećni, naveli su ekonomisti na godišnjoj konferenciji britanskog Kraljevskog ekonomskog društva.

Ključ ekonomije - stereotipi o evropskim nacijama?

U jednom istraživanju upoređene su karakteristike i osobine dece različitih nacionalnosti koja su nastanjena u istom mestu. Rezultati su pokazali da su deca nemačke nacionalnosti bila daleko strpljivijijeg i smirenijeg temperamenta od dece italijanskog porekla.

Nekolicina profesora Univerziteta u Insbruku u Austriji sprovela je istraživanje na uzorku od 1,200 dece koja su bila stanovnici grada Meran u južnom Tirolu. Ovo područje je nakon Prvog svetskog rata postalo dvojezično, kada se austrougarsko carstvo raspalo i kada su ovu regiju naselili Italijani.

Deca je trebalo da odluče da li bi više voleli da dobiju nekoliko manjih poklona odmah ili jedan mnogo veći ali tek za mesec dana. Rezultati su pokazali da su deca nemačke nacionalnosti pokazala daleko više strpljenja.

U drugom istraživanju, profesorka Klaudija Senik sa Univerziteta u Sorboni proučavala je navike u ponašanju građana francuskog govornog područja. Rezultati njenog istraživanja pokazali su da uprkos tome što su Francuzi poznati po najboljoj hrani, proizvodnji najkvalitetnijeg vina na svetu i izuzetno visokom životnom standardu, oni su znatno depresivniji i nesrećniji od svih drugih nacija u Evropi.

Takođe, nedavno sprovedena anketa pokazala je da su građani Francuske manje srećni čak i od građana Iraka i Avganistana. Zanimljiv je i podatak da čak i imigranti koji naseljavaju fransusku državu, postaju sve nesrećniji i nezadovoljniji što se duže u njoj zadrže. Ona je zaključila da francuska nacija pati od multidimenzionalnog nezadovoljstva i depresije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stanovništvo građani EU evropska unija evropa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana