Tekst objavljen: 16.05.2013 10:10        


Sve dok inflacija bude visoka, neće biti mogućnosti da krediti u Srbiji budu jeftiniji. Trenutno je ona među najvećim u Evropi, ali su očekivanja da će početi da pada, što bi pokrenulo i pad kamatnih stopa na zajmove.

Kada konačno padnu cene, pašće i kamatne stope

Niža inflacija je ključ za obaranje kamatnih stopa za dinarske kredite. Za one vezane za evro bitno je to što je Evropska centralna banka snizila svoju kamatnu stopu, pa sva su očekivanja da bi i ovi zajmovi mogli biti jeftiniji.

Nebojša Savić, predsednik Saveta guvernera Narodne banke, kaže da "jedini u Evropi imamo dvocifrenu inflaciju. Sa njenim padom doći će i do pada kamatnih stopa".

Od toga da li će NBS i dalje držati visoku referentnu kamatnu stopu koja trenutno iznosi 11,75 odsto i visoku stopu obavezne rezerve, stav je Zorana Grubišića, profesora Beogradske bankarske akademije, zavisi da li će kamate za kredite biti niže.



I u Inteza banci ističu „da će se, ukoliko se nastavi sa stabilizacijom makroekonomskih prilika i ekonomskim oporavkom, steći i neophodni uslovi koji će omogućiti povoljnije zaduživanje, odnosno snižavanje kamatnih stopa“.

Bankari već duže o ovome razgovaraju sa NBS u okviru Saveta za privredni preporod. Dogovor je da NBS, od momenta stabilizacije cena, smanji i obaveznu rezervu bankama, što će uticati i na pad kamata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza inflacija Srbija banka banke krediti kamata kamate

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana