Tekst objavljen: 11.07.2013 15:45        


...od deset odsto na natprosečne plate i penzije, što je preporuka Fiskalnog saveta?

Evo kako bi to izgledalo.

Jeste li za solidarni porez

Penzije ispod 25.000 dinara i plate niže od 40.000 dinara niko ne bi dirao. Oni koji imaju više od toga plaćali bi solidarni porez od deset odsto na iznos koji premašuje ovu granicu. Znači, ovako: zaposleni sa platom od 40.000 dinara ne bi imao umanjenje plate; zaposlenom sa platom od 50.000 dinara plata bi se umanjila za 1.000 dinara; a zaposlenom sa platom od 200.000 dinara plata bi se umanjila za 16.000 dinara.

Sav teret dodatnih ušteda bi snosili građani sa nadprosečno visokim penzijama i zaradama, a oni s najvećim platama i penzijama – najviše. Ako su rezovi već neophodni, nije li ovo pravedno rešenje?

Bilo bi da je reč, recimo –o Rumuniji. Onda bi verovatno imao smisla i argument da bi uvođenje privremenog solidarnog poreza pokrilo više od polovine neophodnih ušteda u 2014. godini. Ovako – odlučujem da se manem ove teme, jer u Srbiji ideja o solidarnom porezu nikad neće proći.

U Srbiji ima samo jedna ideja koju bi svi solidarno podržali. Ona glasi: za svu našu nesreću kriv je neko drugi. Recimo, Mišković. A kad nakon što ga uhapse ne bude ništa bolje, nema veze, kažu vlasti, hapsićemo još! I svoje ćemo da smenjujemo, rekonstruišemo, pa i da hapsimo ako treba, samo sistem nećemo da diramo.

Jer, kad bi sistem proradio, znaju oni dobro, ni od njih ništa ne bi ostalo.

I tu vidim najveći kontinuitet SNS i Šešeljevog SRS, njihovog političkog roditelja. Tamo se stalno upiralo prstom u nekoga – u nekog stranog plaćenika, izdajnika ili lopova – čijim bi nestankom Srbija istog trena bila izlečena. Nezaboravna je ostala fotografija iz starog zdanja srpskog parlamenta na kojoj Aleksandar Vučić pokazuje prugastu zatvorsku uniformu na kojoj je ispisan broj 001 i prezime ministra finansija Dinkića, dok Tomislav Nikolić vadi lisice i hrpu papira koji predstavljaju dokaze protiv lidera tadašnjeg G-17 plus. A posle pet-šest godina, dadoše mu da vodi ministarstvo finansija, poveriše mu sve pare kojima Srbija raspolaže! Pa razmišljam, šta je bilo veće političko šarlatantstvo: ono tada, ili – ovo sada?

I zato, nemojte im verovati kada upiru prstom u druge, a ne u sebe. Kao što je nedavno uradila guvernerka NBS, optuživši MMF i Fiskalni savet da su oborili dinar zato što su govorili istinu o srpskim finansijama. Bi li ijedan zdrav sistem tolerisao ovakvu šešeljevštinu u sistemu javnih finansija?

Nemojte im verovati ni u to da će nekakvom rekonstrukcijom popraviti stvar. Neće, sve dok se ne usude da dirnu u sistem. A oni u sistem ne diraju. Ne verujete?

Pogledajte samo ovu izjavu: „Srbijagas nije platio NIS-u nijedan dinar na ime isporuke nafte još od 1. januara prošle godine. Ne plaćaju ništa. I ruski premijer Medvedev se obratio meni i premijeru Dačiću u Moskvi s molbom da se to pitanje reši. Takva politika je neodrživa”, rekao je Dinkići dodao da se radi o maltene najvećem gubitašu u Srbiji, zbog čega jepotrebno korenito promeniti poslovanje te firme. Nakon čega se, a tri meseca je od tada prošlo, nije desilo – ništa.

Kao što se nije desilo ništa nakon gromoglasnih najava o hiljadu evra po akciji, o departizaciji, o giljotini propisa ili o smanjenju fiskalnog deficita na obećanih 5,2 odsto, čiji se rast na preko šest odsto BDP već iz aviona može videti.

Tako da se nemamo čemu dobrom nadati. Javni dug raste li, raste – pa ćemo samo za otplatu kamata iduće godine izdvajati dvostruko više nego za poljoprivredu, ili dve trećine onoga što izdvajamo za prosvetu i nauku. Ne nađemo li pare – sledi nam bankrot. Nađemo li te pare, a ne promenimo sistem – opet nam sledi bankrot, neku godinu kasnije.

I nemojte sutra opet da bude – niko nas nije na vreme upozorio.Ako svi trošimo jeftinu struju ili gas, svi smo saučesnici u rastu dugova i deficita. Svi. Glasajte sutra za koga god hoćete, te pare ćemo morati da vraćamo. Pa zar nije najlogičnije, kad je već tako, da veći teret duga ponesu oni sa iznadprosečnim primanjima i računima za struju i gas?

Izvor: Politika, Danica Popović, profesorka Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    vladan 12.07.2013 17:44

    to oni nesmeju uciniti jer bitange sa budzeta jedini imaju zastitu sindikata koji se opet placa parama gradjana a radnicka klasa neka crkava u bedi radeci po dvanaest i vise sati dnevno za bednu platu ako je uopste dobije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
danica popović porez Srbija ekonomija ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana