Tekst objavljen: 28.03.2013 17:50        


Kiparske banke danas su otvorile vrata svoijm klijentima ali im ograničavaju iznos koji mogu da podignu na 300 evra dnevno, u nekim bankama čak i na 100. Iako skoro dve nedelje nisu radile, banke nisu preplavile očekivane mase klijenata iako bi neki od njih mogli pretrpeti gubitke od gotovo 40 odsto svojih depozita.

Izostala navala, Kiprani mirno čekaju pred bankama

Uveden je poseban sigurnosni nadzor banaka, a neke od njih dozvoljavaju ulazak ograničenog broja ljudi u svoje poslovnice. U redovima pred bankama u glavnom gradu stoji po desetak ljudi, a u blizini se nalaze uniformisani i naoružani čuvari.

Kiparski predsednik Nikos Anastasijades smanjio je svoju platu za 25 odsto, a primanja ministara za 20 odsto. Savetnik predsednika Konstantinos Petrides kaže da će ministarske plate biti smanjene za 20 odsto i da će se svi odreći 13. plate.
Kiprani se trude da budu strpljivi ali mnogi od njih ne mogu da podignu novac ni za osnovne potrebe.

Zaposleni u bankama pokušavaju da ih smire iako je i njima samima teško – zaposleni u Laiki grupi npr. najverovatnije će dobiti otkaze kada ova finansijska kuća krene da se rešava “loših investicija”.

Kipar sada po prvi put otkad je uvedena zajednička moneta mora da se bori da zadrži novac unutar zemlje pa će tako građani moći da podižu 300 evra dnevno sa svojih računa, neće moći da koriste čekove, a na debitnim i kreditnim karticama mogu da potroše najviše 5.000 evra.

Isplate veće od 20.000 evra moraju da dobiju odobrenje specijalne komisije.

Transakcije sa drugim državama ograničene su na 5.000 evra, a lica koja napuštaju Kipar moći će da ponesu sa sobom najviše 1.000 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kriza u Evropi dužnička kriza ekonomska kriza Kipar ekonomija banke banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana