Tekst objavljen: 01.04.2013 7:00        


Investitor koji uloži u Srbiji mora da sačeka između 25 i 30 godina kako bi iz dobiti povratio startni novac. U Hrvatskoj je prosek povraćaja investicije gotovo upola manji, dok je u EU to između devet i 12 godina. Ono što će, kako se čini, još dugo biti adut Srbije, jesu jedino male plate koje te firme treba da odvoje za zaposlene.

Investitori čekaju 25 godina da vrate uložen novac

Zašto bi sada neko ulagao u proizvodnju ako isti novac može mnogo brže da obrne kupujući državne zapise, što je i manje rizično. Brzog povraćaja investicije nema u prezaduženim zemljama sa visokom inflacijom i velikim zaokretima u politici. Kada to budemo rešili povraćaj će biti brži, a samim tim biće i više investitora - kažu u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

U NALED-u tvrde da u Srbiji trenutno brži povraćaj mogu da očekuju samo kompanije koje su kupovale dominantne izvozne firme (i to samo u pojedinim granama), jer samo one ne zavise od slabe kupovne moći stanovništva.
Prosek vraćanja investicije je u Evropskoj uniji, zavisno od delatnosti, od devet do 12 godina. Samo tamo gde se, na primer, grade veliki sistemi, brane - infrastrukturni objekti - povraćaj je za oko 15 godina, navodi Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije (UPS).

- Jedan od dva najveća proizvođača kafe kod nas je uložio oko 130 miliona evra, a godišnja dobit te firme je oko tri miliona evra.

To znači da njima treba i više od 30 godina da iz dobiti povrate uložen novac. U drvnoprerađivačkoj industriji, na primer, oprema i izgradnja fabrike mnogo koštaju, a potrebno je bar 25 godina da se to vrati - kaže Rajić i dodaje da dobro prolaze jedino oni koji imaju specifične proizvode za strana tržišta.

- Kod nas se novac sporije obrće jer je kupovna moć niska. Uz to je svake godine je dolazilo do pomeranja kursa, što firmama pojede od 15 do 50 odsto profita - navodi on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomija Srbija strane investicije strani investitori

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana