Tekst objavljen: 13.03.2013 11:50        


Italijanska banka Intesa Sanpaolo se prošle godine vratila na staze profita zahvaljujući većim prihodima od trgovanja i smanjenju troškova. Druga najveća italijanska banka po vrednosti aktive je ostvarila profit od 1,6 milijardi evra u 2012.

Intesa Sanpaolo zaradila 1,6 mlrd. evra u 2012.

2011. godinu banka je okončala gubitkom od osam milijardi evra, koji je bio posledica velikog otpisa vrednosti investicija.

Prihodi iz trgovanja su duplirani na 2,2 milijarde evra, neto prihodi po osnovu naknada i provizija su i dalje na stabilnih 5,4 milijarde evra dok se neto prihod po osnovu kamata uvećao za 3,6 odsto na 9,4 milijarde evra.

Banka je u četvrtom kvartalu izgubila 83 miliona evra, što je uglavnom posledica velikih gubitaka na tržištima Mađarske, Ukrajne i Slovačke.

U saopštenju banke se navodi da je pokazatelj adekvatnosti kapitala “Core Tier 1” uvećan na 11,2 odsto čime se banka usaglasila sa međunarodnim bankarskim standardom Basel III.

- Intesa SanPaolo je danas jača i zdravija nego u odnosu do pre godinu dana uprkos jakim recesionim pritiscima sa kojima se suočavala - izjavio je Enriko Kućiani, izvršni direktor banke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
intesa sanpaolo banka intesa banka banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana