Tekst objavljen: 31.07.2013 9:00        


Kad je 2006. godine za kupovinu kuće uzela kredit od 31.000 švajcarskih franaka, rata joj je u dinarima bila svega 7.000. Danas, svakog meseca mora da plati čak 17.000, a kako će biti do 2035. kad će joj kredit isteći, sam bog zna.

I Srbi imaju udruženje Franak za borbu s kreditima

Olgica Grujić, predsednik tek osnovanog Udruženja za zaštitu potrošača Franak, čije sedište je u Novom Sadu, samo je jedna od oko 10.000 Vojvođana koji proživljavaju svojevrsnu dramu sa otplatom kredita u „švajcarcima“.

Upravo je ta drama, kaže njen pravni zastupnik Pavle Jurišić, i bila razlog za osnivanje udruženja baš simboličnog imena.

- Svi naši članovi mogu da računaju na besplatnu pomoć pravnika i ekonomista, koji su zaista visokostručni upravo u ovoj oblasti - objašnjava Jurišić. - Sugerišemo im da bez te pomoći ne donose ni odluke o aneksima ugovora sa bankama koje bi, na osnovu obavezujuće preporuke NBS, uskoro trebalo da potpišu.

Svaki od tih aneksa biće, dodaje on, individualan, što je razlog više za oprez i temeljno konsultovanje sa ljudima od struke. Uz to, oni, u suštini, nisu ni trajno rešenje problema, mada omogućavaju da rata bude umanjena između 40 i 50 evra, ali na ograničeno vreme.



- Ne potcenjujemo značaj te pomoći ljudima da malo predahnu, ali sve što se ne plati u te tri godine će, nažalost, na naplatu stići kasnije - objašnjava Jurišić.

Stoga će se, nastavlja, Franak boriti da se, bez obzira na protok vremena, ispravi početna nepravda, napravljena u vreme „eksplozije“ kredita u „švajcarcima“.

Tada su ih banke agresivno reklamirale kao najpovoljnije, ne obaveštavajući buduće korisnike o svim rizicima koje ta valuta nosi. Tako je, tvrdi on, prilikom potpisivanja ugovora, teško narušeno načelo ravnopravnosti ugovornih strana. Posledice su - katastrofalne.

- Zbog promena kamatne stope, o čijim uzrocima nisu obaveštavani, odnosno pada vrednosti dinara u odnosu na franak za čak 90 odsto od 2008. do 2012, ljudi su došli u situaciju da, mada su rate plaćali godinama, nisu otplatili ni desetinu ukupnih iznosa svojih kredita!

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaštita klijenata banke prava klijenta banke Srbija otplata kredita kašnjenje u otplati stambeni krediti stambeni kredit franak krediti u švajcarcima

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana