Tekst objavljen: 14.06.2013 11:11        


Za nešto više od dve nedelje ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju, klijenti banaka uživaće u većoj zaštiti svog novca. U članicama Unije na snazi je propis da štite depozite u iznosu od najmanje 100.000 evra u pojedinoj kreditnoj instituciji u slučaju njene propasti.

Hrvatska će garantovati za štednju do 100.000 evra

Zakon koji će taj propis uskladiti sa evropskom praksom mora da stupi na snagu do prvog jula pa će Vlada Hrvatske u Sabor po hitnom postupku uputiti izmene zakona o osiguranju depozita.

Depoziti u bankama u Hrvatskoj trenutno su zaštićeni do visine od 400.000 kuna (oko 53.500 evra) i za njih u celosti garantuje država, odnosno Agencija za osiguranje depozita i sanaciju banaka koja u tu svrhu prikuplja premije od banaka.

Novina u zakonu biće ukidanje mogućnosti da potrebna sredstva za isplatu osigurane štednje pribavi zaduženjem kod Hrvatske narodne banke. Time se otklanja moguća povreda zabrane kreditiranja javnog sektora od strane centralnih banaka koja je u EU strogo zabranjena.

Ukida se i ograničenje ulaganja prikupljenih sredstava kako bi se izbegao povlašćeni pristup pojedinim finansijskim institucijama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
EU evropska unija štediše štednja Hrvatska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana