Tekst objavljen: 13.03.2013 15:00        


Gubitak povlašćenog carinskog režima koji Hrvatska ima s članicama Cefte, pre svega s najvažnijim trgovinskim partnerima Bosnom i Hercegovinom te Srbijom, mogao bi rezultirati sa 3-4 hiljade izgubljenih radnih mesta u toj zemlji.

Hrvatima otkazi, firme se sele u Srbiju i BiH

Naime, očekuje se pad plasmana i izvoza, ali i preseljenje proizvodnje iz Hrvatske prema jugoistoku. Bosanskohercegovačke vlasti s velikom pažnjom prate najave o premeštanju proizvodnje, a slično je i u Srbiji.

Tako hrvatski Adris, najveć carinski gubitnik, razmatra da preseli proizvodnju cigareta iz Istre u BiH jer 60 posto cigareta izrađenih u Kanfanaru popuše Srbi, Makedonci i stanovnici BiH.

Adris grupa navodi da će godišnje za izvoz u zemlje Cefte plaćati 10 miliona evra skuplje carine.

Konditori će na izvoz u zemlje Cefte u proseku plaćati 15 do 18 posto carine, zbog čega bi mogli izgubiti i kupce i zaradu. Jedno od rešenja je preseljenje proizvodnje. O preseljenju iz Hrvatske razmišljaju i Kraš, Zvečevo i Gavrilović.

Prosečna carina pri izvozu hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u Srbiju povećaće se sa 4,5 na 13,2 posto, pa su mnoge kompanije već otvorile ili kupile fabrike u Srbiji poput Vindije, Atlantica, Agrokora.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Hrvatska Srbija BiH bosna i hercegovina EU evropska unija cefta fabrike otkazi otpuštanja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana