Tekst objavljen: 03.11.2012 17:22        


Mogućnost da jedan trak gasovoda prolazi kroz Hrvatsku u potpunosti je odbačena, a odluka o izgradnji kroz Mađarsku konačna, potvrdio je potpredsednik ruske kompanije Gasprom Aleksandar Medvedev.

Hrvati žale, Južni tok ih definitivno zaobilazi

Gasovod će iz Srbije, koja je ugovor s Gaspromom potpisala početkom sedmice, kod Subotice preći u Mađarsku.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je da je loša vest to što je ruska kompanija Gasprom odustala od toga da trasa gasovoda Južni tok ide kroz Hrvatsku. - To je loša vest. Ona je je rezultat činjenice da godinama nemamo sistemsku politiku, da ne planiramo i ne predviđamo budućnost, kao i toga što smo u odnosu na neke ruske investitore povukli nekorektne poteze koji do danas nisu ispravljeni - rekao je on.
Trasa Južnog toka od Crnog mora preko Bugarske, Srbije i Mađarske odakle bi jedan krak išao prema Austriji, a drugi prema severnoj Italiji donedavno je bila sigurna, ali je došla u pitanje jer je mađarska vlada odbijala da potpiše izmenjeni međudržavni ugovor s Gaspromom zbog Evropske unije (EU).

Tu je u priču mogla uskočiti Hrvatska, kao alternativa Mađarskoj. Tada je predstavljeno i da će Hrvatskoj biti građen interkonektor kapaciteta 2,7 milijardi kubnih metara gasa.

Hrvatska je svoju priliku da obezbedi glavnu rutu gasovoda potencijalno milionske prihode od tranzita plina izgubila još 2007. kad je tadašnji premijer Ivo Sanader ignorisao direktnu ponudu ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ni vlada Jadranke Kosor pa ni aktualna vlada Zorana Milanovića nisu se mirile sa tim gubitkom, već su njihovi predstavnici u javnost slali poruke kako još postoje šanse za Južni tok.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
investicije energetika Hrvatska južni tok

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana