Tekst objavljen: 29.03.2013 10:30        


Finansijska kriza koja potresa Kipar može se u tom obliku ponoviti samo u nekoj drugoj of šor zoni, a minimalni su izgledi da "zakači" i takozvane periferne članice evrozone, ocenjuje profesor Bankarske akademije u Beogradu Zoran Grubišić.

Grubišić: Srbija je imuna na kiparski sindrom

Grubišić je rekao da "u spisak zemalja koje sigurno neće pogoditi kiparski sindrom svakako treba uvrstiti i Srbiju, dok je slučaj poznatih off šor zona, kao što su, na primer, Devičanska ostrva, Lihtenštajn i ostale, sasvim druga priča".

Regulacija koja sada važi u Srbiji je dovoljna garancija da se u našoj zemlji ne može dogoditi oni što se desilo na Kipru, objasnio je on, uz napomenu da se slaže sa ocenom američkog ekonomiste Pola Krugmana, koji smatra da se ne treba previše potresati zbog tekućih nedaća koje su pogodile "sunčano ostrvo".

Banke na Kipru su danas počele ponovo da rade, nakon bazmalo dvonedeljne pauze, a štedišama je omogućeno da dnevno podrižu najviše 300 evra.

Kipar je prva zemlja iz sastava Unije u kojoj je uvedena kontrola transfera novca, a međunarodni finansijski stručnjaci navode da je time narušen jedan od osnovnih ekonomskih principa u EU.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kriza evrozone kriza u Evropi ekonomska kriza dužnička kriza ekonomija Kipar Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana