Tekst objavljen: 10.09.2012 9:36        


Učestala poskupljenja goriva glavni su razlog zašto će, najverovatnije već od oktobra, za određene kategorije poskupeti javni gradski prevoz.

Gradski prevoz u Beogradu skuplji od oktobra

Evrodizel koji koriste i autobusi javnog gradskog prevoza, probio je cenu od 150 dinara po litru i teško je verovati da će biti moguće izbeći najnepopularniji potez.

Poslednja korekcija cene prevoza bila je 1. januara 2011. godine. Početkom prošle godine gorivo je koštalo 105 dinara po litru, od tada je poskupelo 66 odsto, što je funkcionisanje GSP-a dovelo na rub održivosti. Zbog toga su nadležni u najvećem gradskom prevozniku početkom avgusta zatražili da prevoz poskupi za 20 odsto.

Nadležni u gradu su blizu donošenja odluke da za oktobar zaposleni plaćaju mesečnu dopunu kartice 3.220 umesto 2.680 dinara, kako je bilo do sada. Istovremeno, pojedinačna vožnja u prvoj zoni koštaće 75 dinara (sada 60), a u drugoj zoni 115 umesto 95 dinara. Karta kupljena kod vozača poskupeće sa 145 na 120 dinara.

Sasvim je izvesno da će za nezaposlene, studente, srednjoškolce i penzionere cena dopune ostati ista.

Dragan Đilas je najavio da će razgovarati s Mlađanom Dinkićem, ministrom finansija, o akcizama na gorivo koje koriste autobusi GSP-a. Nova vlada je već najavila da će umanjiti akcije za gorivo, što bi poboljšalo krvnu sliku GSP-a pred najavljeno restrukturiranje firme.

Gradonačelnik Beograda se u junu sa istom inicijativom obratio tadašnjem premijeru Mirku Cvetkoviću, ali mu je odgovoreno da vlada u tehničkom kapacitetu nema mandat da menja Zakon o akcizama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
GSP Beograd gradski prevoz poskupljenje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana