Tekst objavljen: 16.07.2013 17:00        


U svetu velikom brzinom raste broj pripadnika srednje kalase, a takva tendencija je naročito vidljiva u dve brzo rastuće ekonomije - Kini i Indiji.

Gde najbrže raste srednja klasa? U Kini i Indiji

Britanski eksperti tvrde da će se broj pripadnika srednje klase, sa prihodima od pet do deset hiljada dolara i od deset do 20 hiljada dolara, uvećati potkraj ove decenije za 650 miliona, pre svega zbog naglog porasta tog sloja ljudi u Kini i Indiji koje zajedno imaju oko 2,5 milijarde stanovnika, ili nešto više od trećine svetske populacije.

Nova svetska srednja klasa će vrlo aktivno trošiti, a bogatiji slojevi stanovništva u razvijenim zemljama će posle prolaska kriznog razdoblja najviše novca davati za zadovoljenje svojih socijalnih potreba, zbog ubrzanog starenja stanovništva u tom delu sveta.

U narednih nekoliko decenija svetska industrija doživeće znatne promene i pod uticajem novih potreba ljudi, jer će žitelji manje razvijenih zemalja prihvatiti potrošačku filosofiju koja je sada tipična za najrazvijenije zapadne države.

Kao najbolji primer za takvu promenu, u istraživanju Četmen hauza se navodi Kina u kojoj "strelovitom brzinom" raste potrošnja kafe i čokolade, a firmirani proizvodi i modeli imaju, kao i u nizu drugih brzo rastućih ekonomija, sve veći značaj.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kina indija srednja klasa ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana