Tekst objavljen: 22.04.2013 17:00        


U Železari Smederevo danas je pokrenuta visoka peć broj 2 pokrenuta posle devet meseci rada u tzv. tihom hodu, čime je obnovljena proizvodnja u tom preduzeću, a tom činu prisustvovao je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

"Gandalf pokrenuo Železaru, više košta kada radi"

Železara Smederevo je ponovo u vlasništvu države Srbije od januara 2012, kada je dotadašnji vlasnik američki Ju-Es stil odlučio da je proda za jedan dolar zbog gubitaka fabrike usled pada cene čelika na svetskom tržištu zbog ekonomske krize.

Ekonomista Aleksandar Stevanović ocenio je da "nema opravdanja za pokretanje Železare, osim da pokaže da čarobnjak Gandalf stanuje u Srbiji i da je on oličen u liku naših političara. Železara je efikasnija kad ništa ne radi, kad su radnici na socijalnom programu. Dakle, kad ubacite sve inpute i kad inputi izadju iz Železare ne možete da pokrijete ni jedan cent plate radnika".
Kao odgovor na smanjene tržišne cene čelika i slabu potražnju, najpre je visoka peć 1 (jedan) stavljena na "tih hod" 2011. godine, a kasnije je ugašena, dok je polovinom prošle godine na "tih hod" stavljena i druga visoka peć.

Tender za prodaju železare, koji je raspisan 18. aprila prošle godine, nije bio uspešan, pošto nijedna od tri kompanije koje su podnele prijave za učešće nije dostavila ponudu.

Novi tender za izbor strateškog partnera je objavljen 8. oktobra 2012. godine, a prvi rok za podnošenje ponuda bio je 26. decembar i jedino se prijavio ruski Uralvagonzavod.

Na zahtev Uralvagonzavoda tender je produžen do 28. februara, ali ta kompanija nije dostavila ponudu.

Zatim je krajem februara predstavljen plan za pokretanje proizvodnje u Železari Smederevo uz pomoć države i povratak na posao oko 5.000 zaposlenih u železari i zapošljavanje oko 250 novih radnika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
železara smederevo industrija kompanije preduzeća

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana