Tekst objavljen: 12.03.2013 15:30        


Od preko 25 milijardi kuna kredita u švajcarskim francima u Hrvatskoj čak 91 odsto, odnosno oko 23 milijarde, predstavljaju stambeni krediti.

Evo zašto krediti u švajcarcima "tresu" Hrvatsku

Stambeni krediti u pravilu se podižu na rokove od 20 i više godina što znači da utiču na lične budžete korisnika koji ih opterećuju dugi niz godina i značajno pogoršavaju životni standard korisnika kredita.

Pročitajte svedočenje na sudu jednog dužnika u Hrvatskoj koji tvrdi da ga je banka prevarila kada je uzimao kredit.
Trenutno je u Hrvatskoj ukupno aktivno oko 200 .000 stambenih kredita od čega je 75.000 kredita u švajcarskim francima, a naplata po stambenim kreditima usled pada životnog standarda sve više se pogoršava.

Tako je krajem 2012. u stambenim kreditima podignutim u evrima od ukupnog broja 3,67 odsto kredita bilo nenaplativo, dok je naplata po kreditima u švajcarskim francima bila mnogo lošija - čak 9,15 odsto.

Konkretno, brojke pokazuju da na svaki nenaplativi kredit u evrima dolaze 2,5 nenaplativa kredita u švajcarskim francima. To je apsolutno razumljivo budući da su rate kredita u švajcarcima neretko rasle i preko 50 procenata.

Bankari kažu da upravo visok udeo nenaplativih kredita utiče na poslovanje banaka i njihove kamate, pa ispada da su upravo krediti u švajcarcima osim samim korisnicima kredita posredno naneli štetu i svim ostalim korisnicima kredita u Hrvatskoj koji plaćaju visoke kamatne stope.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Hrvatska krediti kredit krediti u švajcarcima kašnjenje u otplati otplata kredita nenaplativi krediti loši krediti ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana