Tekst objavljen: 04.04.2013 13:50        


Delegacija EU u Srbiji razmatra odgovor ministra finansija Mlađana Dinkića povodom odluke srpske vlade da subvencioniše kupovinu "fijata 500 L".

EU razmatra Dinkićev odgovor o pomoći Fijatu

Napominjući da Prelazni trgovinski sporazum Srbije sa EU predviđa otvaranje tržišta i isključuje diskriminaciju drugih i narušavanje konkurencije, šef Delegacije EU Vensan Dežer je rekao, da su predstavnici delegacije pisali vladi da postoji rezervisanost oko odluke o subvenciji Fijata.

Dinkić je ranije rekao da će kupovinu modela ''fijat 500 L'' po nižoj ceni finansirati Fijat, a ne država koja je subvencionisala otvaranje novih radnih mesta. - Fijat se obavezao da ove i sledeće godine zaposli ukupno 1.400 novih radnika, zato imaju pravo na subvenciju od 10.000 evra po radnom mestu - rekao je Dinkić. Prema njegovim rečima, dogovoreno je da taj novac bude usmeren za subvencionisanje domaćeg ''fijata 500 L'' popustom od 3.000 evra, umesto da ide kompaniji.
- Upravo smo dobili odgovor ministra finansija Mlađana Dinkića koji sada proučavamo, i na koji treba da odgovorimo - rekao je Dežer.

Jasno je da EU nema ništa protiv toga da Srbija daje podršku kompanijama za otvaranje novih radnih mesta i preduzima slične aktivnosti, što je potpuno normalno i legitimno, i u Srbiji i u EU.

Problematično je kada dajete subvencije jednom određenom brendu, jer time diskriminišete druge brendove, poručio je Dežer. Srbija ne može u potpunosti da uđe na evropsko tržište a da pri tom na svom tržištu ima diskriminatorski tretman, dodao je on.

Šef delegacije EU je rekao da slični problemi postoje i u zemljama članicama Unije, navodeći kao primer da u Francuskoj postoji subvencija "staro za novo" koja je legitimna, ali koja ne predvijda favorizovanje samo jednog proizvoda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
fijat fijat automobili srbija srpski fijat srpski fića fabrika automobila EU evropska unija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana