Tekst objavljen: 29.05.2013 14:30        


Kako bi pomogle državnim organima u borbi protiv nezakonite trgovine akciznom robom, četiri najveće međunarodne duvanske kompanije osnovale su Udruženje za digitalno šifrovanje i praćenje. Udruženje su osmislile kompanije Filip Moris, Britiš amerikan tobako, Japan tobako i Imperial tobako grupa.

Duvanske kompanije udržene u borbi protiv šverca

- Osnovni cilj Udruženja je da se vladama i njihovim agencijama za sprovođenje zakona obezbede alati i sistemi, čijom primenom bi se pomogla borba protiv nelegalne trgovine. Imamo posebna tela koja su zadužena za rad sa državnim organima na pitanjima zaplene i istraga i koja postižu dobre rezultate već nekoliko godina - kažu u JTI.

Ilegalna trgovina je transnacionalno pitanje i globalni fenomen koji zahteva koordiniran pristup država kako bi se problem efikasno rešio, napominju u ovoj kompaniji, i zato će udruženje da ponudi najsavremenije tehničko rešenje koje će pomoći vladama da preuzmu kontrolu nad svojim poreskim prihodima putem licenciranja proizvođača i praćenja procesa proizvodnje.

Na taj način, izvršnim organima biće omogućeno da identifikuju autentičnost proizvoda, kao i da utvrde poreklo i putanju proizvoda od fabrike do tržišta u celom lancu snabdevanja.

Udruženje je osmislilo i „alat“, aplikaciju koja omogućava brz i lak pristup putem mobilnog telefona svim informacijama koje su potrebne državama da bi zaštitile poreske prihode, potvrdile legitimitet pošiljki robe i zadovoljile zahteve međunarodnih propisa.

Procenjuje se da je nekih 12 odsto svetskog tržišta cigaretama nezakonito, što je jednako broju od nekih 660 milijardi cigareta godišnje, a nacionalne vlade na konto poreza izgube više od 40 milijardi američkih dolara godišnje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
duvanska industrija nelegalna trgovina ilegalna trgovina tržište cigareta duvanske kompanije šverc cigarete

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana