Tekst objavljen: 15.05.2013 17:20        


Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da će inflacija u Srbiji do kraja oktobra 2013. biti u ciljanom okviru od četiri odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto.

Do kraja oktobra inflacija u ciljanom okviru

- NBS ne zabrinjava što je mesečna inflacija u aprilu bila 0,8 odsto, umesto 0,4 odsto, koliko je bilo prognozirano, jer je posledica, pre svega, poskupljenja povrća. Stabilna kretanja na deviznom tržištu, niska agregatna tražnja, uz očekivani puni efekat preduzetih mera monetarne politike doprineće padu međugodišnje inflacije - rekla je Tabakovićeva.

Ona je istakla da će inflacija biti u ciljanom okviru u trećem kvartalu, uprkos tome što će poskupeti struja, lekovi, komunalne usluge.

- Osnovna mera kojom će NBS uticati na stabilizaciju cena je referentna kamatna stopa - istakla je guvernerka i podsetila da je u utorak Izvršni odbor NBS snižio tu stopu za 0,5 odsto, na 11,25 odsto.

Pad inflacije, kako je dodala, doprineće smanjenju kamata na kredite, odnosno smanjenju rizika za odobravanje i uzimanje bankarskih pozajmica.

Očekivanja NBS su da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) U Srbiji biti dva odsto, zahvaljući oporavku poljoprivrede i rastu industrije, usled rasta izvoza automobilske i naftne industije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs Narodna banka Srbije guverner Narodne banke Srbije jorgovanka tabaković ekonomija inflacija Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana