Tekst objavljen: 28.03.2013 17:30        


Ministar finansija Mlađan Dinkić potpisao je Ugovor o zajedničkom ulaganju u srpsku poljoprivredu sa vodećom svetskom agro-industrijskom kompanijom Al Dahra vredan 400 miliona dolara.

Dinkić iz UAE nosi 800 mil. USD, čekamo milijarde

Trećina investicije odnosi se na kupovinu imovine osam propalih poljoprivrednih kombinata. Ostatak novca će, ističe se, biti investiran u opremanje zemljišta sistemima za navodnjavanje, kupovinu savremene opreme i obrtnih sredstava koja su potrebna za proizvodnju i izgradnju najmanje pet fabrika za proizvodnju stočne hrane.

Ministar finansija razgovarao je i sa predstavnicima divizije AeroSpace koja je deo kompanije Mubadala o mogućnostima za partnerstvo sa kompanijom JAT tehnika. - Oni imaju jednu od najvećih kompanija na svetu za popravku aviona koja se nalazi u Švajcarskoj, i jednu u Abu Dabiju i zainteresovani su za partnerstvo sa JAT tehnikom. Uskoro dolaze u Beograd i mi želimo da napravimo sinergiju između njihovih sadašnjih kapaciteta i znanja naših inženjera, i da formiramo Regionalni centar za popravku aviona u Beogradu. To je naš cilj i mislim da idemo u dobrom pravcu na tom projektu - rekao je Dinkić.
- Sa jučerašnjih 400 miliona dolara od Razvojnog fonda Abu Dabija i 400 miliona dolara investicije od Al Dahre, obezbedili smo ukupno 800 miliona dolara investicija u srpsku poljoprivredu - kazao je Dinkić i dodao da će naša poljoprivreda na taj način zauzeti mesto koje joj u društvu pripada.

Dinkić je u Abu Dabiju razgovarao i sa predstavnicima kompanija Mubadala ATIC i Mubadala Aerospace.

Ministar Dinkić je ocenio da pregovori sa kompanijom Mubadala u vezi sa izgradnjom fabrike čipova u Beogradu neće biti nimalo laki, niti da se mogu brzo završiti, budući da je reč o visoko tehnološkoj investiciji vrednoj najmanje četiri milijarde dolara. .

- Naša vlada će svakako dati podršku ovom projektu, jer bi to značilo preokret u našem budućem industrijskom razvoju. Prozvoditi čipove i prozvode visoke tehnologije, znači potpuno novu fazu razvoja bilo koje zemlje - ocenio je Dinkić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
strani investitori strane investicije mubadala it industrija poljoprivreda ujedinjeni arapski emirati emirati UAE Mlađan Dinkić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana