Tekst objavljen: 14.06.2013 11:33        


Plate u javnom sektoru i penzije, nakon aprilskog rasta od dva odsto, porašće dodatnih 0,5 odsto u oktobru, kako je i bilo predviđeno. U narednoj godini moći će da porastu još 0,5 odsto u aprilu i jedan odsto u oktobru, kaže Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede.

Dinkić: Da ne valjam ne bih opet bio ministar

On navodi da je to maksimum koji budžet može da izdrži i objašnjava da bi "sve preko toga zahtevalo bi prekomerno zaduživanje, što bi bilo neodgovorno i moglo bi da završi krizom javnog duga kao u Grčkoj. Takav scenario nikada nećemo dozvoliti".

Na kraju godine, budžetski deficit na republičkom nivou biće 4,7 odsto BDP-a i biće za oko 1,5 odsto BDP-a niži nego prošle godine, što je značajno smanjenje.

- Nije tajna da sam želeo da deficit bude još niži, ali se u praksi pokazalo da to nije moguće ostvariti. Bio bih zadovoljniji kada bi moglo još više da se uštedi u javnom sektoru, ali se mora imati u vidu da smo mi koaliciona vlada, da neki od mojih predloga za dodatne uštede nisu prihvaćeni i da je ovo očito maksimum u postojećim okolnostima - navodi Dinkić.

- Nikada nisam bežao od odgovornosti, pa neću ni sada - dodaje Dinkić i na pitanje zašto ne podnese ostavku zbog loše projektovanog budžeta odgovara - "Neka me slobodno zameni svako ko misli da u ovako teškim okolnostima može bolje od ovoga. Nemam baš nikakav problem sa tim".

- Gotovo da nema zemlje u Evropi koja zbog krize nije primorana da rebalansira svoj budžet... Čak i sama Evropska komisija svaka tri meseca menja i pogoršava projekcije za evrozonu. Ako ruski ministar finansija dva puta godišnje rebalansira budžet i zbog toga ne podnosi ostavku, ako je rebalans budžeta u većini razvijenih zemalja postao pravilo u uslovima krize, ni Srbija ne može da bude izuzetak u ovim nepredvidivim vremenima - objašnjava on.



Na konstataciju da ga "mnogi smatraju glavnim krivcem za trenutno stanje, kao i da su i sadašnji koalicioni partneri iznosili iste optužbe u predizbornoj kampanji" on odgovara rečima - "da je to zaista tačno, pa valjda mi ne bi ponudili ovo mesto. Pa valjda me ne bi ni zvali u vladu, jer ne zaboravite da je ona mogla da se formira i bez Ujedinjenih regiona Srbije".

- Ko god misli da može da radi bolje ovaj posao, neka ga slobodno preuzme. Uloga stalne vudu lutke i večitog gromobrana za tuđe neuspehe i frustracije zaista me nimalo ne zanima.

- Činjenica je da sam kao guverner NBS stabilizovao dinar, uveo red u bankarski sistem i vratio poverenje u štednju. Takođe je istina da sam upravljao srpskim finansijama od 2004. do 2006. godine i napravio budžetski višak od dve milijarde evra, prvi i jedini put u srpskoj istoriji, u doba kada je stopa privrednog rasta iznosila od 6 do 8 odsto godišnje. Ponosan sam i što sam doveo „Fijat” u Srbiju i pomogao razvoj još oko 150 kompanija iz automobilske industrije - kaže on.

Dinkić naglašava da nije primetio "da se neko pre godinu dana gurao da vodi javne finansije, u uslovima kada je Cvetkovićeva vlada ostavila potpuno praznu kasu, a državu na ivici bankrota, sa istorijski rekordnim budžetskim deficitom".

- Pa ni sada baš ne vidim dugačke redove onih koji su spremni da u uslovima besparice preuzmu taj vruć krompir u ruke, suoče se sa nagomilanim dugovima, višegodišnjim problemima i gubitašima, da pogledaju raznoraznim štrajkačima u oči i istrpe svakojake napade sa raznih strana - dodaje on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    nebojsa 14.06.2013 11:57

    Valjaš ti Mlađo valjaš, pa malo u kasu, a malo u džepove stavljaš.

  2. User image
    Ime 14.06.2013 17:43

    na poligraf da se vidi ko mu je sponzor dal je Soroš kako se priča ili ... i ne samo on već svi političari jedanput godišnje obavezno

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza ekonomija Srbija ministar finansija Ministarstvo finansija i privrede Vlada Srbije Mlađan Dinkić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana