Tekst objavljen: 07.06.2013 11:25        


Pad dinara, čemu smo svedoci poslednjih dana, odgovara izvoznicima, građanima koji štede u devizama, kao i onima koji zarađuju u evrima, kažu ekonomisti i privrednici. Slabljenje domaće valute, s druge strane, ne odgovara uvoznicima i dužnicima.

Dinar pada li pada: Kupiti evre ili čekati?

Kurs dinara pada od prošle nedelje i najniži je od početka godine, a mogao bi da nastavi da slabi, ukoliko Vlada ubrzo ne donese paket ekonomskih mera, upozoravaju stručnjaci. Slabljenje dinara je još jedan dokaz kako je kapital “plašljiv” i reaguje na svaku informaciju.

Prema mišljenju ekonomiste Zorana Popova dinar je oslabio zato što su nadležni slali poruke o izborima, zamrzavanju plata i penzija i tako stvarali još veću nesigurnost na tržištu. - Nije dobro što ostavljaju utisak da se u suštini ni ne vodi ekonomska politika, već se sa jednog problema “skače” na drugi problem. Gase se požari – poručuje Popov.
Bankari potvrđuju da su investitori koji su kupovali državne hartije od vrednosti sada uzdržani i da ovakva situacija može i da se pogorša.

Na pitanje da li evro treba prodavati, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić navodi da su ovo male oscilacije pomeranja kursa, ali da je logično da treba prodavati evro kada raste, jer se nikada ne kupuje kada pada.

Direktor kompanije Sintelon Nikola Pavičić navodi da je domaća valuta precenjena, pa je bilo neminovno da krene da pada.

- Dinar se veštački održava jer je već godinama precenjen. Realna vrednost domaće valute je 160 dinara za jedan evro. Nema nam druge, ili će dinar na srednji rok, za otprilike tri godine, doći na svoju realnu vrednost ili će srpska ekonomija biti uništena. To bi onda značilo da se forsiraju uvoznici i špekulanti, a što je najgore, urušava se proizvodnja – navodi Pavičić.

On predlaže da se ukine devizna klauzula kod kredita, i da oni imaju dinarske kamate.

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević procenjuje da će se dinar “strmoglaviti” jer Srbija ima sve veću neravnotežu u finansijama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dinar evro devizni kurs Srbija ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana