Tekst objavljen: 12.04.2013 13:50        


Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju marta iznosile 11,84 milijarde evra čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 425 odsto i pokrivenost više od osam meseci uvoza robe i usluga, saopštila je NBS.

Devizne rezerve NBS na kraju marta 11,7 mlrd. evra

Kako navodi NBS, u martu najveći devizni prilivi realizovani su po osnovu izdvajanja devizne obavezne rezerve od strane banaka u neto iznosu od 131,5 miliona evra, korišćenja kredita u iznosu od 81,5 miliona evra i prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 50 miliona evra.

Najveći odlivi iz deviznih rezervi u istom periodu realizovani su po osnovu izmirivanja obaveza prema inokreditorima u iznosu od 141,0 milion evra i po osnovu otplate duga prema MMF-u u iznosu od 46,8 miliona evra.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, na kraju marta su iznosile 7.690,0 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u martu iznosio je 790,4 miliona evra i bio je za 106,5 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prvom kvartalu ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2.629,6 miliona evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
devizne rezerve nbs Narodna banka Srbije Srbija ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana