Tekst objavljen: 23.04.2013 15:30        


Danska je objavila da ukida porez na gazirane napitke, čime se ukida zakon koji je na snazi od tridesetih godina prošlog veka. Ukidanje ovog poreza, kako je najavljeno, otvara mogućnost za nova radna mesta i podeljeno je u dve faze - smanjenje za 50 odsto od 1. jula 2013., i potpuno ukidanje od 1. januara 2014. godine.

Danska ukida porez na gazirana pića

Danska vlada je objavila ovu odluku u okviru dogovora o inicijativama za podsticaj povoljnih uslova za rast i zapošljavanje u Danskoj.

Ta država je pionir u oporezivanju gaziranih napitaka i sa najvišim akcizama na gazirana pića u Evropi.

Generalni sekretar Danske asocijacije proizvođača gaziranih napitaka "Bryggeriforeningen" kazao je da je ta odluka "rezultat zajedničkih napora da se ukaže na negativne posledice ovakvog poreza".

Dodao je da je tim potezom danska vlada priznala "regresivnu prirodu tog poreza, njegov negativan uticaj na regionalno zapošljavanje blizu granica i negativne ekološke posledice pogranične trgovine".

Generalni sekretar predsednik Unije evropskih asocijacija proizvođača napitaka (UNESDA) Alen Bomon ocenio je da je sve više vlada i parlamenata u Evropi protiv poreza na gazirane napitke.

Očekuje se da ukidanje te akcize vrati većinu od 5.000 radnih mesta koja su ukinuta jer su Danci išli u Nemačku ili Švedsku da kupe napitke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gazirani napici danska piće zdrava hrana kvalitet hrane

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana