Tekst objavljen: 13.03.2013 16:40        


Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je, otvarajući "Kopaonik biznis forum", da je potreban zajednički konsenzus u vođenju ekonomije.

Dačić: Srbija danas ima 68 odsto BDP-a iz 1989.

Premijer je rekao da je reindustrijalizacija Srbije dug proces koji je i Vlada pokrenula. On je podsetio da Srbija danas ima 68 odsto BDP-a iz 1989. godine, kada je indistrijski sektor učestvao sa 40 odsto u BDP-u.

U procesu reindustrijalizacije Srbije, kako je istakao, potrebna je "vidljiva ruka države", jer se ne može sve prepustiti nevidljivoj ruci tržišta.

- Nova uloga države biće u tome da stvara povoljan ambijent za poslovanje i podstiče one privredne grane koje najbrže mogu da se revitalizuju - kazao je Dačić.

Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije, kaže da svi učesnici u društvenom životu treba da postignu konsenzus o hitnom privrednom oporavku Srbije, a pre svega reindustrijalizaciji,.

Toplica Spasojević, predsednik Udruženja korporativnih direktora, rekao je da su zemlje koje su sačuvale industriju lakše izašle iz ekonomske krize. On je predložio i osnivanje razvojne banke i obezbeđivanje povoljnih pozajmica privredi preko Fonda za razvoj, kao i nastavak podsticaja preko Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza.
- Za privredni oporavak neophodne su hitne reforme tržišta rada, javnih preduzeća, penzionog sistema i unapređenje privrednog ambijenta - rekao je Vlahović.

On je dodao da država treba da pokrene ekonomske aktivnosti, ali da nije dobro da bude preduzetnik.

Kako je naveo Vlahović, Srbija najveće efekte može da postigne ulaganjem u poljoprivredu, prehrambenu industriju, energetiku i saobraćajnu infrastrukturu.

On je pohvalio ukidanje 138 parafiskalnih nameta i predložio nastavak "giljotine propisa".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza ekonomija Srbija aleksandar vlahović Ivica Dačić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana