Tekst objavljen: 21.05.2013 8:30        


Dobijanje datuma za početak pregovora za članstvo u EU važno je zbog privlačenja stranih investicija, kaže premijer Srbije Ivica Dacić.

Dačić: Postaće Srbija magnet za investitore

- Ove nedelje (predsednik Srbije Tomislav) Nikolić i (prvi potredsednik vlade Aleksandar) Vučić putuju u Rusiju, od Nemačke smo dobili obećanje za investicije od milijardu evra, želimo investitore iz arapskih zemlaja, Kine, Japana... Važno je da imamo aktivan odnos - rekao je Dačić.

Dačić je odbacio kritke da je vlada malo pažnje u prethodnom periodu poklanjala ekonomiji. On je dodao da će osnovni zadatak vlade u narednom periodu biti otvaranje novih radnih mesta, a da toga nema bez investicija, a njih nema bez stabilne političke situacije. Premijer kaže i da Vlada ne želi da teret krize prebaci na najsiromašnije slojeve i "zbog toga smo protiv smanjenja i zamrzavanja plata i penzija".
Dačić je ponovio da je dobijanje datuma izuzetno važno, da su ga o tome pitali i američki potpredsednik Džozef Bajden koji smatra da je to ključna stvar, i da će Srbija potom postati magnet za investirore, a da u Arapskim Emiratima stalno pitaju da li se Srbija približava EU.

Govoreći o poseti SAD, Dačić je rekao da je obišao gigante u oblasti informacionih tehnologija, kojima Srbija nije interesanta za prodaju softvera, već za angažovanje mladih stručnjaka iz te oblasti.

- Majkrosoft, HP, Gugl..., to su giganti za koje Srbija nije interesantna za prodaju softvera. Njih interesuju naši mladi stručnjaci za ove oblasti i najveće ulaganje treba da bude u obrazovanje. Direktor Majkrosofta će doći u Srbiju, sa Intelom smo razgovarali da proizvodi mobline telefone ovde, a ne da ih mi pravimo po licenci - rekao je Dačić i ukazao da Srbija jeste zemlja poljoprivrede, ali i da je prošle godine izvezla duplo više softvera nego malina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
strane investicije strani investitori ekonomija Srbija Ivica Dačić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana