Tekst objavljen: 07.05.2013 12:30        


S prvim turistima na Crnogorsko primorje stigli su i - inspektori. Ugostiteljsko-turističke objekte, plaže,prtivatne sobe, apartmane i druge punktove na kojima se pružaju usluge posetiocima, „češljaće“ ovoga leta 90 inspektora, kojima će pomagati lokalne inspekcijske službe.

Crna Gora: Fiskalni račun i za ležaljku

Cilj je, kako ističu u Vladi Crne Gore i turističkim opštinama suzbijanje sive ekonomije, kojoj je objavljen rat početkom ove godine.

Siva ekonomija je dugo već rak-rana turistističke privrede Crne Gore. Iz Crnogorskog turističkog udruženja, koje dugo već upozorava na ovu pošast, su kazali da na desetine, pa i stotine miliona evra umseto u budžetu završavaju u džepovima privatnika. Na drugoj strani, nelojalna konkurencija i te kako zakida zaradu onih koji legalno rade plaćajući državi i opštinama sve dažbine.
Inspekcijske službe delovaće kao jedan tim, a radiće i posebno turistička, sanitarna, tržišna, inspekcija rada,komunalna policija. Svi privremeni objekti pored urednih papira za rad, moraju imati i fiskalne kase.

Tako će, recimo, gost koji iznajmi ležaljke, suncobran i ostale rekvizite dobijati fiskalni račun, koji je obavezan i za sve druge usluge kako na plažama, tako i u restoranima, buticima, na tezgama duž šetališta, privatnim apartmanima...

Dileri soba, koji su proteklih godina radeći na divlje stvarali ružne slike duž ulica i trotoara primorskih gradova, biće na udaru inspekcije. Takođe će biti kontrolisani vikend stanovi i kuće, u kojima su proteklih godina na desetine hiljada gostiju bili „sakrivani“, kako njihove gazde ne bi plaćale obavezne takse i poreze.

- Svi koji ne budu poštovali zakonske propise koji su jasni u svim oblastima, rizikuju da plate žestoke kazne. Biće zaštićeni i država i gost koji je stigao na odmor koji ne sme da bude potkradan - kaže Svetlana Šljivančanin, šef Štaba za praćenje turističke sezone.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cg Crna Gora more letovanje plaža

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana