Tekst objavljen: 21.05.2013 10:30        


Vang Jang, kineski vicepremijer, ukorio je svoje sunarodnike zbog necivilizovanog ponašanja na turističkim putovanjima u inostranstvo, zamerivši im da urušavaju ugled Kine preglasnom pričom, pljuvanjem i urezivanjem imena na spomenicima.

Ceo svet se otima za bogate turiste iz Kine

Međutim, veći deo turističkog sveta ne mari za ove kritike i priželjkuje kineske turiste.

U zapadnom svetu pritisnutom recesijom kineski turisti su više nego dobrodošli, pošto su postali najveće trošadžije na globalnom nivou. Iako prosečan kineski turista troši manje od zapadnjaka, ukupna suma koju Kinezi ostavljaju na putovanjima najveća je na svetu.

Kineski turisti su sa oko 80 milijardi evra potrošenih u inostranstvu u 2012. prvi put prestigli do sada neprikosnovene Nemce i Amerikance. Nagli razvoj Kine u poslednje dve decenije uticao je na stvaranje klase imućnih, koji bez problema sebi mogu da priušte šoping bilo gde u svetu.

Samo prošle godine novac koji su kineski turisti ostavili u inostranstvu uvećan je za 41 odsto, pa nije čudo da sada svi u svetu žele deo tog kolača.

Britanska vlada našla se pod pritiskom trgovaca s londonskog Vest Enda koji traže da se kineskim turistima omogući brža procedura za dobijanje viza.

Čak i u prebogatom Dubaiju prihod od kineskih turista postaje jedan od prioriteta. U 2012. hoteli u Dubaiju ugostili su 300.000 Kineza, 26 odsto više nego godinu dana pre.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
putovanje putovanja turizam turisti kinezi kina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana